Sprogviden | Grammatik, skriveråd, kommunikationsdebat

Sprogviden


Låneord – hvad er det?

En del mennesker har set sig godt onde i sulet på alle de engelske ord, vi importerer – også kaldet låneord. Men faktisk har vi lånt ord fra andre sprog siden tidernes morgen. Og før det engelske sprog gjorde sit indtog omkring 1870, var det især Frankring og Tyskland, der influerede vores danske tunge.

Etiket:
Udgivet i Sproghistorie

Når kommunikationen fejler

Kommunikation ER svært, og det kan være svært bare at kommunikere om, hvordan kommunikationen skal være. For hvis afsender hverken kender sig selv eller sit budskab, hvem skal så kende det? Og hvis afsender gerne vil være noget andet, end han er, er det så vores opgave at producere en utroværdig kommunikation?

Etiket: , ,
Udgivet i Kommunikation

Ordklasser på dansk

For at blive en kommahaj skal du være dygtig til ordklasserne. De fleste af ordklasserne er temmelig lette at lære, og så er der de drilske, som kræver lidt ekstra tankevirksomhed. Her oplister vi kort de 11 ordklasser på dansk.

Etiket: , , , , , , , , , , ,
Udgivet i Grammatik

Hvorfor hedder vi A1?

Som kommunikationsfirma skal man jo helst hedde noget helt genialt og opfindsomt, der viser kreativitet og tekstforfatterens leg med ordene. Er a1 sådan et navn? Tjahh, egentlig ikke. Men der er en god grund til, vi hedder a1, og den kan du læse lige her.

Udgivet i Kommunikation

Hvorfor hedder det aprilsnar?

Få historien bag den drilske skik, læs det første skriftlige eksempel på en aprilsnar, og find ud af, hvorfor vi overhovedet driller hinanden lige netop 1. april.

Udgivet i Sproghistorie

Skal der komma foran?

Skal der komma foran MEN, OG, AT, SOM og ELLER? Læs med her, og få svaret.

Etiket: , ,
Udgivet i Sprogviden

Hvordan fik Amager øgenavnet Lorteøen?

Lorteøen, Stenbroen, Whiskybæltet. Vi har altid været hurtige til at opfinde øgenavne, der håner andres steder at bo, men hvorfor hedder det alligevel noget så nedladende som Lorteøen? En diskurs, der hænger ved, selv om Amager er i opblomstring.

Etiket: , , ,
Udgivet i Kommunikation

Kommakrigens nye begyndelse

Kommakrigen startede i 1996, da Sprognævnet indførte det nye komma. Krigen rasede i mange år for så at blive afblæst, og i en lang periode har vi kun haft ét komma – dog med anbefalinger om startkomma. Altså lige indtil januar 2015 …

Etiket: , , , , , , ,
Udgivet i Korrekturlæsning

Djævelen ligger i detaljen

Mange virksomheder undervurderer, hvor stor betydning korrektur har for deres etos. Og det er synd, for troværdighed er det vigtigste, når vi skal sælge en teksts budskab. Har modtageren mistet troen på afsenderen, køber han aldrig noget.

Etiket: ,
Udgivet i Korrekturlæsning

En skrøne om tekstforfatning

Det flyder, læses let, synes enkelt. Det kan alle da finde ud af! Men nej, det er en skrøne, at virksomheder ikke behøver tekstforfattere. Læs her 3 gode grunde til, at vi faktisk er meget nødvendige.

Etiket: , , , ,
Udgivet i Tekstforfatning
 
a1kommunikation