Foto af bogforsiden til Hanya Yanagiharas "Et lille liv"

Godt skrevet: “Et lille liv” af Hanya Yanagihara

Yanagihara fortæller historien om fire drenge, JB, Malcom, Willem og Jude, der over et halvt århundrede kæmper med livet, at slå til og ikke mindst sig selv.

På over 800 sider fortæller Yanagihara som en silende regn af ord, erfaringer og oplevelser. Og selvom man forhåbentlig ikke har haft bogens smerter som pædofili og cutting inde på livet, er hendes beskrivelser så fyldestgørende og fuldstændige, at man kan relatere sig til følelserne. Det gør bogen vedkommende.

aaaaa

“Et lille liv” er også spændende, medfølende og indlevende. Evnen til at beskrive så detaljeret og komplet, hvordan et liv med svære følelser udfolder sig og folder sig ind, viser Yanagiharas utrolige evne til at fortælle. Hun bruger beskrivende adjektiver, varierer ordvalget og tør tage sig tid til at gå i dybden med alle aspekter af en følelse. Hendes dialoger er virkelig gode og autentiske og vidner om en bagvedliggende forståelse for forskellige menneskers synspunkter, aldre og ordforråd. At kunne formulere sig i et så medrivende sprog, at de næsten 800 sider føles som få sider, er også en stor præstation. På intet tidspunkt kedede bogen mig. Jeg er fascineret af Yanagiharas researcharbejde og evne til at komponere en fortælling, der over så mange sider fortsat og vedvarende fastholder sin læser, og jeg var imponeret over, hvor meget jeg identificerede mig med bogens hovedperson, Jude, selvom jeg gudskelov ikke har oplevet det fuldstændigt forfærdelige, han har oplevet.  

Sætningsopbygningen er det modsatte af minimalistisk. Sætningerne er lange med mange indskud, men på forunderlig vis, bliver de ikke for lange, og som læser snubler man heller ikke i dem.

Bogen er ikke for sarte sjæle, og flere steder skulle jeg trække vejret dybt og samle mod, inden jeg læste videre. Alligevel skal du skynde dig at læse den, for det er en vidunderlig bog. Jeg giver den 4 a’er (anbefalinger) ud af 5, fordi sproget er virkelig godt uden dog at være stilistisk eksperimenterende eller nyskabende. Historien er vidunderlig, som den er, men den kunne godt være bare 100 sider kortere – også selvom jeg ikke kedede mig. 150 sider før sidste side blev jeg en smule rastløst og utålmodig efter at få en forløsning og afslutning.

 

Det var straks sværere med JB, som de havde vidst, det ville være. De vidste, han ville føle sig svigtet, forrådt og overset, og at hans følelser ville blive yderligere forstærket af det faktum, at han og Oliver lige var gået fra hinanden efter mere end fire års samliv. De inviterede ham ud at spise på en restaurant, hvor der var mindre risiko (skønt, som Jude påpegede, ingen garanti) for, at han ville lave en scene, og Jude, som JB stadig var en anelse mere forsigtig over for, og som JB næppe ville sige noget upassende til – fortalte nyheden.

 

På amerikansk hedder bogen “A little life” og spiller på dobbeltbetydningen af at give noget “a little life” og være “et lille liv”.

FORLAG: Politikens Forlag

ANTAL SIDER: 791

UDGIVET: 2018 (på dansk), 2016 (på amerikansk)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Vurdering: 0.0/5 (0 Stemmer i alt)
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *