Er din korrektur for grundig?
Nogle korrekturlæsere bliver i kampens hede så grebet af at finde fejl, at de retter noget, der slet ikke bør rettes.
Mange korrekturlæsere har en tendens til at ’over’-læse en tekst. De elsker at finde og rette fejl, så de retter alt, hvad de kan komme i nærheden af, og nyder at sende en helt rød tekst tilbage til kunden. De føler måske, det viser, hvor dygtige de er. En ’over’-læsning er fx at rette alle ’nogensinde’ til to ord, selv om det er helt korrekt at skrive det i ét. Eller konsekvent at fjerne kommaer om indskudte sætninger, selv om forfatteren har valgt, at de netop skal forstås som indskud. En overlæsning kan også være at sætte indenfor i to ord, fordi der kommer en styrelse efter, selv om Sprognævnets nye anbefalinger siger, at man kan begge dele. Det er især i situationer, hvor flere muligheder er tilladte, at nogle korrekturlæsere er lidt for ivrige med Words rettefunktion.
Ellers har I vel ikke brug for en tekstekspert?
De fleste eksperter har brug for at føle sig uundværlige, når de bliver kaldt ind til en opgave, og har et behov for at vise, hvad de kan. En frisør synes sikkert, det er sjovere at farve, føne og klippe i page end bare at studse. Og en arkitekt vil sandsynligvis også hellere tegne flotte tilbygninger og ændre på rummene end bare slå et par vægge ned mellem stuen og køkkenet. En korrekturlæser har det på samme måde, og når de derfor får fat i en tekst med mange rettemuligheder, kan det måske være svært at styre sig. Om ikke andet så for at vise, at der i den grad er brug for en tekstekspert.
En blåstempling
Men korrekturlæserens opgave er i høj grad også at blåstemple en tekst. At vende tilbage til kunden og sige: ”Det var sørme en god tekst med gode formuleringer og god opbygning, og der var næsten ingen fejl i.”
Nogle tror måske, at man som korrekturlæser bliver undværlig med sådan en udmelding, men det kræver jo netop en ekspert at komme med den, og kundens eneste ønske er, at teksten ender med at være god og fejlfri – ikke at slå fast med syvtommersøm, at DU er dygtig.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!