Ud med sproget!

Oversigt over 4 PowerPoint-slides

Sig farvel til overfyldte og kedelige PowerPoint-præsentationer

5 tips, der får publikum til at huske dit budskab
Kender du…
29. september 2022/af Christiane Bjørn Weile
Foto af revne i væggen

3 fejl, vi danskere begår, når vi taler engelsk

Engelsk kan være svært. Alligevel er vi i Danmark utroligt dygtige til at tale engelsk. MEN der er 3 fejl, vi typisk begår. Læs med her, og bliv klogere på dansk i engelsk.
29. september 2022/af Anne Kathrine Rosenkilde
Foto af et opslag på ord i ordbogen

Engelsk i dansk

Engelsk har præget vores danske sprog en stor del i løbet af de sidste 50 år. Men hvordan skriver vi egentlig de engelske ord, når vi korrekturlæser en tekst? Skal de fx med store bogstaver eller i ét eller to ord?
29. juli 2022/af Christian Michael Villadsen

Godt skrevet: “Verden af i går” af Stefan Zweig

Kunsten er at få det til at virke så utrolig let og naturligt. At skrive. Og det kan Zweig. Han er en af de helt store mestre og har i 1942 skrevet en bog, der desværre her i 2022 er blevet uhyggeligt aktuel, hvor tredje verdenskrig ånder os i nakken.
7. april 2022/af Christiane Bjørn Weile
Retskrivningsordbogen med fokus på ordet korrekturlæser

En dygtig korrekturlæser

5 kriterier for, hvad der gør en korrekturlæser dygtig. Vi kommer med eksempler fra de forskellige typer af opgaver, fra sprogteorien, og vi har selvfølgelig en holdning - for nogle korrekturlæsere burde måske lave noget helt andet ...
30. marts 2022/af Christiane Bjørn Weile
Foto af hovskisnovski i Nivågaards Malerisamling

Hovskisnovski og andre vrøvleord

Er du fuld, et barn, eller vrøvler du bare? Og hvad er vrøvleord? Følg med os ned i sproghistorien, og lær om hovskisnovski, ruskomsnusk, lirumlarum og alle de andre højst besynderlige (og aldeles vidunderlige) ord.
28. februar 2022/af Christina Ringby

Pixibøger

27. januar 2022/af Aninja Grøn

Pendulord: Er en bjørnetjeneste til skade eller gavn?

De driller os de pendulord, der svinger fra side til side og forvirrer mere, end de gavner. For hvorfor har bjørnetjeneste to betydninger? Lemfældig, op ad bakke og ulvetime? Bliv klog på pendulord (og deres betydninger) lige her.
6. januar 2022/af Christina Ringby
Foto af ordet ord i ordbogen

Julens historie – hvor kommer ordet jul fra?

Vi ved, hvorfor vi fejrer jul. Men hvor kommer ordet jul egentlig fra? Vi har stukket næsen i de tykke bøger og er gået på opdagelse i julens historie.
23. december 2021/af Christina Ringby
Tegning af en mandarin og klementin

Er en klementin en mandarin, er det omvendt eller …?

Goddag mandarin! Goddag klementin? Er du ligesom mig?
12. november 2021/af Christina Ringby
Foto af en stak bøger om dansk grammatik

Sprogtip

Vi deler ud af vores allerbedste sprogtip. Læs med her, og bliv hurtigt klogere på vores kære danske sprog.
9. november 2021/af Christiane Bjørn Weile
Fotografi af Olga Ravns bog "Mit arbejde"

Godt skrevet: “Mit arbejde” af Olga Ravn

“Mit arbejde” er en utrolig relevant og aktuel roman, som handler om at være gravid, at føde og at være nogens mor. Den handler om de skamfulde følelser, jeg-personen har, da det første barn kommer til verden, og det mod forventning ikke viser sig at være den lykkeligste dag i hendes liv.
9. september 2021/af Anna Kirstine Havdal Pedersen
Fotografi af omslaget af Suget

Godt skrevet: ”Suget” af Ida Marie Hede

”Suget” er en smuk og anderledes roman, der drypper af vilde metaforer. Med udgangspunkt i et jeg, som er ’selvidentificeret Female’, har født børn og er flyttet til ’Den Usikre og Megalomane Landsby’, udforsker den et samfunds forventninger til moderskab, ensomhed, fællesskab og giftige sprækker i glansbilledet. Der er tale om dystopi, sci-fi og feminisme.
10. august 2021/af Silja Kaimer
Fotografi af bogen Jeg tog ned til bror

Godt skrevet: “Jeg tog ned til bror” af Karin Smirnoff

”Jeg tog ned til bror” er en stærk debutroman af svenske Karin Smirnoff. I en både rå og humoristisk tone fortæller den om Jana Kippo, hendes familie og det lille samfund i landsbyen Smålanger. Mens Jana er flygtet til storbyen, har hendes tvillingebror, Bror, nær drukket sig ihjel i deres barndomshus. Romanen tager sin begyndelse en påske, da Jana vender tilbage til Smålanger, og beslutter at blive boende. I hjemstavnen står hun ansigt til ansigt med fortiden og ondskab, som må tilgives, men hun møder også kærlighed. Sproget er malende, fuldt af liv og helt uden kommaer.
2. juli 2021/af Silja Kaimer
Scrabble-prikker, hvor der står SEO

Det er de små og sproglige detaljer, der batter for god SEO

SEO er et stort emne, og derfor fokuserer vi i denne artikel kun på en brøkdel (men meget vigtigt del) af din søgemaskineoptimering, nemlig betydningen af de små detaljer. Det er nemlig vigtigt, du tager højde for din målgruppes specifikke søgninger og stavemåder og har det in mente i optimeringen af dit indhold.
7. juni 2021/af Anna Kirstine Havdal Pedersen
Fotografi af bogen Mærkbarhed af Imran Rashid

Mærkbarhed af Imran Rashid

Vi har været så heldige at korrekturlæse Imran Rashids "Mærkbarhed", som er humoristisk, indsigtsfuld og bare rigtig godt formidlet. Mette læste og korrekturlæste bogen, og det er der kommet denne fine anbefaling ud af.
20. maj 2021/af Mette Høegh Pedersen
Fotografi af Lars-Emil Foder og Christel Sunesen

Jagten på den gode litteratur

Er du ordforelsket ligesom mig, så jagter du også altid smukke, finurlige ord. Men hvad er den gode litteratur, og hvor stor en rolle spiller de kære ord egentlig i litteraturen? Jeg har spurgt Christel Sunesen, som er en af medstifterne af onlineboghandlen Mikrofest.
17. maj 2021/af Christiane Bjørn Weile
Fotografi af bogen Folkets skønhed

Godt skrevet: Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

“Folkets skønhed” er en fortælling om pigen Marie, der vokser op i et fattigt hjem på Langeland i 30’erne, og hvordan hendes liv udformer sig med denne bagage. Det er en fortælling om overgreb, vold og om en forsigtig, men stærk pige, der klarer sig og bliver gift med elektrikerlærlingen Otto. Sammen flytter de til en lejlighed i København, og senere i et parcelhuskvarter, men selvom Marie får og har alt det, hendes forældre manglede, har hun aldrig været ulykkeligere.
7. maj 2021/af Anna Kirstine Havdal Pedersen

Ordklasser

På dansk har vi 11 ordklasser. Alle ordene i en ordklasse har fællestræk, som adskiller dem fra ord i andre klasser. Den mest kendte ordklasse er substantiverne (navneordene). For at blive dygtig til at sætte komma skal man kunne sine ordklasser.

Under hver beskrivelse kan du se vores film om netop ordklasserne. De tager i alt ca. 12 min. Det tager ca. 5 min. at læse teksten. Gør du begge dele, har du i hvert fald styr på de danske ordklasser, men her først en introfilm:

Sprogkærlighed på mail? Tips, anbefalinger og rabatter? Skriv dig op her.

* Obligatoriske felter