Korrektur: Råd #3 – Konsistens
En del korrekturfejl handler om inkonsistens, men det er vigtigt at have sproglig konsistens. Typisk er der inkonsistens mellem:
- Valgfrihed ift. forkortelser
- Valgfrihed ift. stavemåder
- Valgfrihed ift. grammatik
- Valgfrihed ift. kommatering
- Valgfrihed ift. tal
- Stavemåder af egennavne
- Punktopstillinger
- Opsætning
Inkonsistens er en korrekturfejl, som en korrekturlæser vil bruge tid på at rette. På dansk har vi utrolig meget valgfrihed, som måske kan være lidt forvirrende. Ikke desto mindre er det en reel korrekturfejl at være inkonsistent i sin tekst. Det gode er, at du forholdsvis nemt selv kan tjekke for inkonsistens. Du kan fx læse nedenstående liste og sørge for, at der er ensartethed under hvert punkt.
Valgfrihed ift. forkortelser
Du må selv bestemme, om du forkorter for eksempel fx eller f.eks. eller med videre mv. eller m.v. Du må også selv bestemme, om du skriver en forkortelser ud eller netop forkorter den. Men du skal gøre det på samme måde igennem hele din tekst. En god idé er at søge efter dine forkortelser i dokumentet og så simpelthen lave en søg/erstat.
Valgfrihed ift. stavemåder
Du må også selv bestemme, om du staver tunnel med to l’er eller ét, når du bøjer det i flertal (tunneller/tunneler), eller om du skriver resurse eller ressource.
Valgfrihed ift. grammatik
Om du sætter adverbielt t på en bøjning som ”det var rigtigT sjovt” er valgfrit – og sådan gælder for rigtig mange adverbier. Dog er det ikke altid valgfrit, så du er nødt til at slå reglerne op. Det gør du fx på Sproget.dk.
Valgfrihed ift. kommatering
Det er også valgfrit, om du bruger startkomma eller ej. Dog er det efterhånden de færreste, som undlader startkommaet, som ellers i mange år har været Sprognævnets anbefaling – også det, vi kalder ”det nye komma”.
Valgfrihed ift. tal
Om du skriver tal med bogstaver eller tal, er valgfrit. Du må altså gerne både skrive fire og 4. Dog anbefaler Sprognævnet, at du skriver tal over 10 med tal, da femhundredeoghalvfjerds er et meget langt ord …
Stavemåder af egennavne
Lige med egennavne er der ikke valgfrihed, for der skal navnet jo staves, som det skal staves. Men rigtig mange laver den korrekturfejl, at de staver et ’svært’ navn på flere forskellige måder igennem teksten. Russiske og kinesiske navne kan også let staves på forskellige måder, fordi de har forskellige vestlige stavemåder.
Punktopstillinger
Du må selv bestemme, om du starter en punktopstilling med stort eller småt begyndelsesbogstav, om du sætter punkt, komma eller ingenting efter hvert punkt, og hvilket symbol du bruger til at begynde punktopstillingen, men du skal være konsistent. Du skal ikke variere en punktopstilling fra gang til gang igennem teksten.
Opsætning
Du må selv bestemme, om du sætter punktummer i billedtekster, og hvordan du skriver dine overskrifter, sidetal, referencer mv., men du skal gøre det på samme måde hele vejen igennem.
Jeg tør næsten ikke skrive det, men dette er desværre kun nogle af de valgfriheder, vi har i det danske sprog. Men hvis du kan være konsistent ift. det, jeg har skrevet ovenfor, er du hjulpet godt på vej. Ellers læser vi altid gerne korrektur på din tekst eller svarer på sproglige spørgsmål.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!