Hedder det der eller som?
Velkommen til a1. Siden 2008 har vi læst korrektur og skrevet tekster for virksomheder, offentlige instanser og private. Vi skræddersyr også sprogkurser og rådgiver om kommunikation. Skal vi også hjælpe dig med korrektur, kurser eller kommunikation?
Vi er lige her.
Som og der tilhører ordklassen pronomener (stedord). Som og der bruger vi, når vi henviser til noget andet i en sætning, og derfor kaldes disse to ord for relative pronomener (henførende stedord). I langt de fleste tilfælde er der frit valg imellem de to ord, men ikke altid. Og i nogle tilfælde kan du faktisk helt undlade at bruge dem.
Her kan du læse lidt om de små grammatiske forskelle mellem som og der. Der er ofte frit valg imellem de to ord, men ikke altid. Og det gør ingen forskel, om der henvises til noget dødt eller noget levende, hvilket er en almindelig antagelse.
Der gælder tre regler, når man bruger stedordene der eller som:
1. Pronomenet er subjekt (Stedordet er grundled)
2. Pronomenet er ikke subjekt (Stedordet er ikke grundled)
3. Spørgende ledsætninger.
Pronomenet er subjekt (stedordet er grundled)
Når som og der er subjekt (grundled) i en ledsætning, kan de udskiftes med hinanden. Det er lige korrekt at bruge det ene som det andet.
Lykke har købt en kjole, der er rød.
Lykke har købt en kjole, som er rød.
Manden bor i huset, der ligger på Bellisvej.
Manden bor i huset, som ligger på Bellisvej.
Sætningen betyder det samme uanset, hvilket pronomen (stedord) du vælger.
Formmæssigt er der dog alligevel en forskel, idet det ofte virker mere naturligt at bruge der i de situationer, hvor valget er frit:
Det er manden, der ræser op og ned ad vejen.
Fremfor:
Det er manden, som ræser op og ned ad vejen.
Der er dog en undtagelse
Undtagelsen er, at når én af de tre konjunktioner (bindeord) og, men, eller eller indleder ledsætningen, hedder det altid som – også selvom der eller som er subjekt (grundled).
Det hedder:
Har du hørt musikken, der/som lige er udkommet, og som handler om årstiderne?
Og ikke:
Har du hørt musikken, der/som lige er udkommet, og der handler om årstiderne?
Lige her er det også en mulighed helt at udelade som i sidste ledsætning:
Har du hørt musikken, der/som lige er udkommet og handler om årstiderne?
Og det vil vi faktisk anbefale dig at gøre, hvis du skal skrive en tekst, der flyder, for det sidste pronomen gør sætningen lidt tung.
Pronomenet er objekt (stedordet er genstandsled)
Hvis der eller som ikke står som subjekt (grundled), men som objekt (genstandsled), kan det kun hedde som:
Manden bor i det gule hus, som han selv har bygget.
Det hedder ikke:
Manden bor i det gule hus, der han har bygget.
I dette eksempel er det også korrekt helt at udelade som:
Manden bor i det gule hus, han selv har bygget.
Spørgende ledsætninger
Hvis det ord, der indleder en ledsætning, er subjekt (grundled), skal det efterfølges af et der.
Ved du, hvem der kommer i aften?
Ved du, hvilke politikere der stiller op til valget?
(Men husk at sætte kommaet foran sætningsindlederen (hvem og hvilke i de to eksempler). Sætter du kommaet efter der, er det det, man kalder et idiotkomma (ja, det gør man…), for kommaet skal altid sættes foran det ord, der indleder ledsætningen (som også kan være en konjunktion). Men det var vist lige et grammatisk sidespring …).
Dødt eller levende – har det nogen betydning?
Betyder det noget, om som eller der henviser til noget dødt eller noget levende i en sætning? Det er en udbredt antagelse, at svaret er ja, men det er ikke korrekt. Valget imellem de to pronomener (stedord) afhænger udelukkende af de regler, vi har gennemgået. Antagelsen skyldes måske vores viden om engelsk grammatik, hvor der netop er denne skelnen. På engelsk kan who kun bruges om personer, which kan kun bruges om andet end personer, og that kan bruges om begge dele.
Hvad er pronomener (stedord)?
Pronomener (stedord) er nogle af de ord, vi bruger allermest. Pronomener står i stedet for substantiver (navneord) – de står altså i stedet for et andet ord, som de henviser til.
Pronomener er ord som: der, som, den, det, de, jeg, du, hans, hendes, vi, I, min, mit, mine, nogen, nogle, sin, vores, sig. De tilhører hver forskellige underordklasser af ordklassen pronomener. Vi har her skrevet om der og som, som er relative pronomener (henførende stedord), men jeg og du er fx personlige pronomener (personlige stedord), mens den og det er demonstrative pronomener (påpegende stedord). Der findes i alt 8 underordklasser af pronomener.
Vi bruger pronomener (stedord) hele tiden, og det har vi lavet en lille film om. Du kan se dén og andre små film om de danske ordklasser lige her:
https://a1kommunikation.dk/videoer/
Pronomener har det med at drille – selv den dygtige korrekturlæser kan komme i tvivl og må slå op eller analysere sig frem. Pronomenerne hans og sin driller fx også. Men hvis du klikker lige her, får du styr på hans og sin i et snuptag.
Hedder det der eller som?,
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!