Korrektur: Råd #1 – Stavefejl
En vigtig del af korrekturen er naturligvis stavefejl, og et langt stykke hen ad vejen kan du selv opsnappe dem.
1) Husk at læse langsomt, når du læser korrektur på dine tekster, så du ikke læser, hvad du ved, der skal stå, men læser det, der faktisk står. I lange ord betyder det, at du skal læse stavelserne.
2) Slå op, slå op, slå op. Lad være med at være for fin (eller sjusket) til ikke at slå ord op i ordbogen. Alle korrekturlæsere gør det, og selv de bedste er ofte i tvivl om stavningen af et ord. Vi har vist også alle sammen en akilleshæl, når det netop kommer til stavning. Ord, man simpelthen bare ikke kan huske, hvordan staves fra gang til gang. Staves det tunnelen, tunnellen, tunellen, og hvad med stilet, stillet? Og skal gå på mod være i ét ord, tre ord eller med bindestreger? De to bedste netordbøger er Retskrivningsordbogen: https://dsn.dk/ og Ordnet: https://ordnet.dk/, så brug dem flittigt.
3) Husk altid at køre Words stavekontrol, når du er færdig med din tekst. Også selvom du har rettet de fejl, der har været markeret med rødt undervejs i dokumentet. Der kan faktisk sagtens være endnu flere fejl, som Word af en eller anden (mystisk) grund ikke har markeret med rødt, men som dukker op, når du klikker på ”Editor”, som stavekontrollen hedder i de nyeste versioner.
4) Slå altid egennavne (det vil sige navne på personer, steder, titler, virksomheder) op på Google. Det kan være rigtig flovt for dig, hvis du fx staver navnet på din modtager i fx en jobansøgning forkert. Det er også flovt at skrive titlen på en film forkert, hvis du fx er filmanmelder. Så husk altid at google egennavne, og tjek, at den stavemåde, du vælger at bruge, kommer fra en lødig hjemmeside. Husk også at tjekke, at der er konsistens i måden, navnet bliver skrevet på igennem teksten. Altså at stavemåden er ens ALLE steder. Et svært egennavn som Fyodor Mikhailovich Dostoevsky kan du måske let komme til at skrive på forskellige måder igennem teksten. Kopier evt. ordet, og sæt det ind alle de pågældende steder.
5) Få altid en god ven til at læse korrektur på din tekst. Også selvom vedkommende måske ikke er den fødte sprogekspert. En del stavefejl er faktisk slåfejl, som de fleste mennesker let kan opfange, men som dig, der har skrevet teksten, har svært ved at se, når du læser dokumentet igennem, fordi dit øje ved, hvad der skal stå. Ofte skriver folk fx ’der’, når der skal stå ’det’ og omvendt. R og T ligger også lige ved siden af hinanden på tastaturet, så fejlen er let at lave, og stavekontrollen fanger ikke fejlen, fordi begge ord jo er korrekte.
6) Læs altid din tekst igennem med friske øjne. Læs den, når du har skrevet den (som jeg skrev ovenfor), og læs den igen dagen efter. Det er utroligt så mange ekstra fejl, man opdager, når teksten har fået lov til at ligge natten over.
Med disse 6 råd til stavning kan du let blive din egen korrekturlæser og undgå en del fjollede og unødvendige fejl. Stavefejl og slåfejl giver ofte også det indtryk, at afsenderen har sjusket og ikke brugt den fornødne tid – og det kan faktisk tolkes som disrespekt – eller i hvert fald sætte afsenderen i et rigtig dårligt lys.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!