Sprogtip
Vi er ved at flyde over med sprogviden, og vi deler gladeligt ud. ❤️
Sprogtip #1
På dansk skriver man stillingsbetegnelser med små bogstaver, dvs. sygeplejerske, art director, chief executive officer (forkortes CEO eller ceo), praktikant, politiker osv.
Selv tak! 💁
Sprogtip #2
Komma efter den indledende hilsen i fx breve, sms’er og mails – Hej a1kommunikation, Kære Mette, – har sneget sig ind fra engelsk og hører slet ikke til på dansk. Så spar tiden, og skip kommaet.
Selv tak! 💁
Sprogtip #3
En yacht er muligvis eksklusiv (af meget høj standard), mens et beløb er eksklusivE eller inklusivE moms. Der skal altså E på, når noget er enten UDEN eller MED.
Selv tak! 💁
Sprogtip #4
At ligge er passivt – en stilstand. At lægge er aktivt – en handling.
Det vil sige, at noget ligger stille, men man lægger noget fra sig.
”Jeg lægger børnene i seng. Nu ligger de i deres senge.”
Selv tak. 🤷🏻♀️
Sprogtip #5
Det er rigtigt stavet, når der fx står KRYDR og ÆNDR. Se bare her: 👇🏻Bydemåde (imperativ) er den bøjningsform, hvor du beder nogen om noget. Fx: SPIS, BED, ELSK! 🥑 🙇♂️ ❤️
Når du skal stave til bydemåden, fjerner du bare e’et fra navneformen (infinitiv), som er den form, du kan sætte AT foran. Fx at SPIS(e), at BED(e), at ELSK(e). Og det gør du altid! Også selv om der kommer nogle lidt syrede ord ud af det. Det er fx rigtigt stavet, når der står KRYDR (at krydre) og ÆNDR (at ændre). ”Krydr maden med salt!”. ”Ændr dit password!”.
Selv tak! 🤷🏻♀️
Sprogtip #6
Når du henter engelske ord ind i vores danske sprog, skal du behandle dem, som om de var danske. Det betyder, at du skal skrive navneord (substantiver) med småt og sætte dem i ét ord. Fx contentmarketing og coronavirus (uden sammenligning i øvrigt …). 🧠 ❤️
Sprogtip #7
Mærkedage som thanksgiving, halloween og allehelgensaften skrives med lille begyndelsesbogstav, og det samme gælder juledag, valentinsdag, mortensaften, fars dag, anden påskedag osv.
Sprogtip #8
Husk de to små punktummer, der gør den store forskel, i m.m. – hvis du altså mener ‘med mere’. Ellers har du faktisk skrevet millimeter (som forkortes mm). 📕 🧠 ❤️
Selv tak! 🤷🏻♀️
Sprogtip #9
Indrømmet: Vi er tit lidt lækkersultne her i huset.😋 Det skyldes formentlig, at vi redigerer og korrekturlæser en masse drønlækre madopskrifter for fx SPIS BEDRE, Ude og Hjemme, SØNDAG, ISABELLAS og Mad & Bolig for Aller Media A/S.🥗 🍜 Og ved du, at når vi skriver “Skær æblet ud i kvarter”, så er det helt korrekt? Det hedder nemlig “en kvart”, “kvarten” og “flere kvarter”.
Selv tak!
🤷🏽♂️ ❤️
Sprogtip #10
Det er langtfra sikkert, at der er langt at gå fra Herodes til Pilatus. ⛪️ 🌍
Det er dog sikkert og vist, at når “langtfra” betyder “overhovedet ikke”, så skrives det i ét ord.
Selv tak! 🤷🏻♀️ ❤️
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!