Artikler i serien Godt skrevet.

Læs, lær og skriv!

Fotografi af Meter i sekundet

Godt skrevet Stine Pilgaard: “Meter i sekundet”

Stine Pilgaard leger med sprog og ord i "Meter i sekundet". Hun er endnu et bevis på, at vi kan blive bedre til at skrive ved at læse. Læs med her, og se, hvorfor vi anbefaler "Meter i sekundet" til dig.
7. oktober 2022/af Christina Ringby

Godt skrevet: “Verden af i går” af Stefan Zweig

Kunsten er at få det til at virke så utrolig let og naturligt. At skrive. Og det kan Zweig. Han er en af de helt store mestre og har i 1942 skrevet en bog, der desværre her i 2022 er blevet uhyggeligt aktuel, hvor tredje verdenskrig ånder os i nakken.
7. april 2022/af Christiane Bjørn Weile
Fotografi af Olga Ravns bog "Mit arbejde"

Godt skrevet: “Mit arbejde” af Olga Ravn

“Mit arbejde” er en utrolig relevant og aktuel roman, som handler om at være gravid, at føde og at være nogens mor. Den handler om de skamfulde følelser, jeg-personen har, da det første barn kommer til verden, og det mod forventning ikke viser sig at være den lykkeligste dag i hendes liv.
9. september 2021/af Anna Kirstine Havdal Pedersen
Fotografi af omslaget af Suget

Godt skrevet: ”Suget” af Ida Marie Hede

”Suget” er en smuk og anderledes roman, der drypper af vilde metaforer. Med udgangspunkt i et jeg, som er ’selvidentificeret Female’, har født børn og er flyttet til ’Den Usikre og Megalomane Landsby’, udforsker den et samfunds forventninger til moderskab, ensomhed, fællesskab og giftige sprækker i glansbilledet. Der er tale om dystopi, sci-fi og feminisme.
10. august 2021/af Silja Kaimer
Fotografi af bogen Jeg tog ned til bror

Godt skrevet: “Jeg tog ned til bror” af Karin Smirnoff

”Jeg tog ned til bror” er en stærk debutroman af svenske Karin Smirnoff. I en både rå og humoristisk tone fortæller den om Jana Kippo, hendes familie og det lille samfund i landsbyen Smålanger. Mens Jana er flygtet til storbyen, har hendes tvillingebror, Bror, nær drukket sig ihjel i deres barndomshus. Romanen tager sin begyndelse en påske, da Jana vender tilbage til Smålanger, og beslutter at blive boende. I hjemstavnen står hun ansigt til ansigt med fortiden og ondskab, som må tilgives, men hun møder også kærlighed. Sproget er malende, fuldt af liv og helt uden kommaer.
2. juli 2021/af Silja Kaimer
Fotografi af bogen Folkets skønhed

Godt skrevet: Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

“Folkets skønhed” er en fortælling om pigen Marie, der vokser op i et fattigt hjem på Langeland i 30’erne, og hvordan hendes liv udformer sig med denne bagage. Det er en fortælling om overgreb, vold og om en forsigtig, men stærk pige, der klarer sig og bliver gift med elektrikerlærlingen Otto. Sammen flytter de til en lejlighed i København, og senere i et parcelhuskvarter, men selvom Marie får og har alt det, hendes forældre manglede, har hun aldrig været ulykkeligere.
7. maj 2021/af Anna Kirstine Havdal Pedersen
Fotografi af bogen Mærkbarhed af Imran Rashid

Mærkbarhed af Imran Rashid

Vi har været så heldige at korrekturlæse Imran Rashids "Mærkbarhed", som er humoristisk, indsigtsfuld og bare rigtig godt formidlet. Mette læste og korrekturlæste bogen, og det er der kommet denne fine anbefaling ud af.
20. maj 2021/af Mette Høegh Pedersen
Fotografi af Lars-Emil Foder og Christel Sunesen

Jagten på den gode litteratur

Er du ordforelsket ligesom mig, så jagter du også altid smukke, finurlige ord. Men hvad er den gode litteratur, og hvor stor en rolle spiller de kære ord egentlig i litteraturen? Jeg har spurgt Christel Sunesen, som er en af medstifterne af onlineboghandlen Mikrofest.
17. maj 2021/af Christiane Bjørn Weile
Fotografi af Stigninger og fald

Godt skrevet: “Stigninger og fald” af Josefine Klougart

Josefine Klougarts ”Stigninger og fald” er en roman, der tager udgangspunkt i det barnlige blik og den menneskelige erfaring. Hun beskriver en sensitiv barneskikkelse ved navn Josefine, som vokser op og erfarer nye ting i verden. Der er stigninger og fald i barndommens landskab, da jeget vokser op på mols, men titlen refererer også til de stigninger og fald, som findes i sproget. Sætningerne er lange med kæder af billeder, og det lyriske sprog mimer mange steder en tankestrøm af associationer.
8. april 2021/af Anna Kirstine Havdal Pedersen
Fotografi af bogen Havbrevene

Godt skrevet: “Havbrevene” af Siri Ranva Hjelm Jacobsen

“Havbrevene” er en fortælling om to søstre, Atlanterhavet og Middelhavet, der skriver breve til hinanden. Det er altså en roman, der leger med læserens forventninger til romanens form. Fortællingen er skrevet i et fint og følsomt sprog, der sammen med Dorte Naomis illustrationer står i kontrast til de voldsomme emner, eksempelvis flygtninge og klimaforandringer, som også er en del af den lille bog.
16. april 2021/af Anna Kirstine Havdal Pedersen
Foto af forsiden på Hvor flodkrebsene synger

Godt skrevet: “Hvor flodkrebsene synger” af Delia Owens

Spænding, et mord, en kærlighedshistorie, naturbeskrivelser, marsken i North Carolina – "Hvor flodkrebsene synger" har det hele. Også et godt, fængende, forførende sprog. Handlingen er måske en smule urealistisk, populistisk og amerikansk, men poetisk og smuk.
6. maj 2020/af Christiane Bjørn Weile

Godt skrevet: “Kunsten at være fucking ligeglad” af Mark Manson

Er du også overtænker? Så har du nok meget godt af at blive mindet om, at du skal sige pyt noget oftere eller bare være fucking ligeglad, som Mark Manson ville sige. "Kunsten at være fucking ligeglad" er ikke stor fortællekunst, men livligt og humoristisk skrevet.
30. august 2020/af Christiane Bjørn Weile
papir med teksten ordkærlighed

Godt skrevet! At skrive er at læse

I vores nye serie kommer vi med anbefalinger til bøger, der er godt skrevet. Bøger, der kan lære os at blive eminente tekstforfattere eller fremragende forfattere. Læn dig tilbage, og nyd "Godt skrevet! At skrive er at læse". Men først et par rammer: For hvad er egentlig en god tekst?
5. februar 2020/af Christiane Bjørn Weile
Foto ag bogforsiden på Kærlig hilsen Tove

Godt skrevet: “Kærlig hilsen Tove” af Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen havde et skrøbeligt sind og en skarp (og skrap) pen. Hun er præcis, ærlig og kompromisløs i sit sprog. I "Kærlig hilsen Tove" læser vi breve fra Tove til sin daværende redaktør på Gyldendal, Mogens Knudsen, i årene 1969-74 (altså året inden, hun tager sit eget liv). Brevene er en sproglig anbefaling herfra.
5. februar 2020/af Christiane Bjørn Weile
Fotografi af Jane Fondas bog My life so far

Godt skrevet: “My life so far” af Jane Fonda

Ærlig, inspirerende, velformuleret, intelligent, historiefortællende, modig, generøs, sjov ... findes der flere adjektiver at sætte på Jane Fonda? Faktisk ikke.
24. februar 2020/af Christiane Bjørn Weile
Foto af Jean-Paul Sartres Terningerne er kastet

Godt skrevet: “Terningerne er kastet “ af Jean-Paul Sartre

Kan vi vælge vores liv om, hvis vi får en chance mere? Det spørger Jean-Paul Sartre om i "Terningerne er kastet" – en fin, lille og godt skrevet bog om en af eksistentialismens hovedpointer: valget.
5. maj 2020/af Christiane Bjørn Weile
Foto af bogforsiden til Hanya Yanagiharas "Et lille liv"

Godt skrevet: “Et lille liv” af Hanya Yanagihara

"Et lille liv" er en hjerteskærende historie om 4 unge drenge i New York. Over ca. 50 år følger vi deres op- og nedture og især drengen Jude og hans triste skæbne. "Et lille liv" er virkelig godt skrevet, og hverken de 800 sider eller de til tider lange sætninger med mange indskud keder læseren.
20. juli 2020/af Christiane Bjørn Weile