10 gode skriveråd til specialestuderende
Vi har allesammen været der (i hvert fald her i firmaet): At skrive speciale! Men det er ikke alle, der ved noget om at skrive, selvom de måske ved noget om det emne, de skriver om. For faktisk er skrivning en hel disciplin for sig, og det er derfor helt forståeligt, at de fleste går kold undervejs. Vi har samlet 10 gode skriveråd til dig som specialestuderende, så det (måske) bliver helt rart at skrive …?
- Læg en plan for dine skrivedage, og sørg for at afsætte 2-3 dage på gennemlæsning og evt. redigering. Så har du også en buffer, hvis du kommer under pres og fx har brug for en halv dag mere til liiiiige at få noget skrevet færdig. Vær realistisk. Læg ikke en optimistisk plan, fordi det kunne være rart at skrive teoriafsnittet tirsdag aften efter arbejde. Vær også så realistisk, at du har dine pauser med i planen. Både de planlagte (fest, fødselsdag, arbejde) og de spontane (gå en tur, drikke en øl med samboen). På den måde bliver det også rart for dig at skrive speciale, fordi du ikke kommer under pres (selvom det for de fleste altid vil være liiiidt stressfyldt …). Husk, at du er den, der kender sig selv bedst. Du har skrevet mange opgaver og ved, hvor dine styrker og udfordringer ligger. Tag højde for det i planen. Har du fx brug for lang tid til at komme i gang, hvor du går og tænker en masse tanker? Har du svært ved at skrive under pres, eller har du brug for at være lidt presset for at kunne skrive?
- Lav en klar disposition, som passer med din plan. Fx ”1. del af teoriafsnittet, mandag, tirsdag og onsdag den 15., 16. og 17, 3 sider/7.200 tegn”. Husk at opdele din disposition i antal sider/tegn, så du på den måde skriver dit speciale i bidder og kan forkorte undervejs, hvis et afsnit fylder for meget i forhold til din disposition. Det er meget lettere end at skulle forkorte 5 sider i hele specialet til sidst.
- Kom hurtigst muligt i gang med at skrive. Vær ikke bange for den blinkende cursor og det hvide papir i Word. Det er meget lettere at redigere noget møg end sidde og vente på, at alle guldkornene flyver ud af én. Og husk, at ALLE (også de bedste forfattere, professorer og andre specialestuderende) redigerer løs og skriver noget møg, som de sletter eller omformulerer. Kom bare i gang!
- Hav et dokument åbent (eller en notesbog liggende ved siden af computeren), så du altid har et sted at skrive alt det ned, du skal huske at få med. De fleste kommer i skriveprocessen i tanke om 117 ting, men glemmer at skrive dem ned, og så har de hurtigt glemt alt om dem. Det kan være alt fra ”husk at tjekke, at det er det samme, jeg skriver på side 8” til ”jeg mangler da lige at læse den der artikel om det der”.
- Skriv indefra og ud. Start fx med teoriafsnittet, så empirien og dernæst analysen. Afslut med konklusionen og til sidst indledningen. Du vil opdage, at indledningen bliver utroligt meget lettere at skrive, når du igennem hele specialet har skrevet dig varm og præcis ved, hvad dit speciale handler om. De fleste starter med indledningen og går helt kold i den blinkende cursor, fordi de slet ikke aner, hvad de skal skrive. Det er klart. De har jo ikke skrevet specialet endnu … Selv de professionelle skriver indefra og ud.
- Sørg for, at du i opgaven svarer på dine spørgsmål i problemformuleringen og opsummerer svarene i konklusionen. Læs evt. indledningen og konklusionen lige efter hinanden, så du er sikker på, at du netop får svaret konkret på det, du har sat dig for at undersøge.
- Vær grundig. Brug tid på formalia. Sørg for, at specialet fx ikke er længere end det tilladte antal tegn. At din indholdsfortegnelse er opdateret (gør det som det sidste, når du er helt færdig), at du har husket at skrive alle henvisninger i litteraturlisten, at du har tjekket dine noter igennem og sikret, at du har fået alle dine gode pointer med.
- Vær omhyggelig. Sjusk og fejl får dit speciale til at virke useriøst, og det kan irritere læseren (underviser og censor) ’at snuble’ i teksten. Men faktisk kan du undgå en del fejl ved at være omhyggelig. Sørg fx for at citere korrekt. Læs citaterne grundigt igennem, og sammenlign med teksterne, du citerer fra. (Citater skal i øvrigt enten i kursiv eller citationstegn – aldrig begge dele.) Sørg også for, at alle egennavne er korrekte. Googl dem, hvis du er i tvivl om stavemåden, og sørg for, at egennavne er stavet ens specialet igennem. Og prioritér dine gennemlæsninger, hvor du har mulighed for at rette slåfejl og dårlige formuleringer, som læseren snubler over.
- Bed gerne om hjælp. Spørg folk omkring dig, om de vil læse dele (eller hele) specialet igennem. Måske ved de ikke meget om emnet, men kan muligvis hjælpe med at udpege passager eller kapitler, hvor sproget er kringlet eller pointerne uklare.
- Jo mere struktureret du bliver i din planlægning; jo mere realistisk du er i forhold til, hvor meget tid du skal bruge på det – jo lettere (og sjovere) bliver det for dig at skrive. Det behøver ikke at være natteræs på natteræs og nedbidte negle. Når det er sagt, er det hårdt for mange at skrive speciale. Men husk, at specialet skal vise, at du kan finde ud af at skrive en stor opgave, og at du har forstået, hvad det vil sige at studere. Læg ikke liv og død i det; det er jo trods alt bare en stor opgave, og om lidt er det slut …
Korrekturlæsning af speciale
Har du brug for at få læst korrektur på dit speciale, hjælper vi dig gerne. Vi har hjulpet studerende med korrekturlæsning af specialer siden 2008. Og ellers ønsker vi dig rigtig meget held og lykke med skrivningen.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!