Corona er bare ikke et farligt navn

I de her dage har jeg mange gange spurgt mig selv om, hvorfor folk ikke tager myndighedernes anbefalinger mere alvorligt. Et bud kunne ligge i navngivningen af COVID-19, for havde danskerne siddet og drukket Corona på en fortorvscafé i solen, hvis der var risiko for smitte med pest eller Den kinesiske flagermus-influenza REX?

En gammel vending konstaterer: pest eller kolera, når man spørger: Hvad vil du helst vælge?

Pest eller kolera er hip som hap. Det er lige slemt! Men spørger man folk om, hvad de reelt set helst vil have, svarer de fleste sandsynligvis kolera. Pest er simpelthen noget, man ikke vil udsættes for. Pest! Hør det lige. Peeeeeest!

Pesten! Nej, fy for Søren. Den sorte død.

Kolera lyder knap så slemt, og bare titlen på den nobelprisvindende forfatter Gabriel Garcia Marquez’ roman “Kærlighed i koleraens tid” giver koleraen en eksotisk konnotation – for slet ikke at tale om, at det bliver sat sammen med noget om kærlighed.

Men de færreste ved nok, at kolera er en tarmsygdom, hvor du kan risikere ‘at skide dig selv ihjel’ i løbet af et halvt døgn, fordi bakterien sætter sig på tarmvæggen og får tarmene til at udskille al væske fra kroppen. Man dør simpelthen af væskemangel inden for et døgn.

Heller ikke sexet!

I dag er kolera let at kurere, men i gamle dage var alt håb ude, hvis man først havde fået det.

De fleste ville nok også hellere have den spanske syge end vikingesygen (hvis der var noget, der hed det).

SARS eller Corona?

SARS er også en coronavirus, der opstod i Kina i 2002. Heldigvis muterer den ikke lige så hastigt som almindelig influenza. Alligevel vil de fleste nok hellere have Corona end SARS, hvis man udelukkende kigger på navngivningen af de to. SARS er ligesom pest kort, hårdt og fareindgydende (bare det, at det skrives med versaler), mens Corona leder tankerne hen på noget så skønt som den læskende mexicanske øl (forhåbentlig kold med en skive lime i toppen på en varm sommerdag med latinamerikanske rytmer fra højtaleren, stærk, sund mad og gode venner i solen ved vandet) eller den smukke stol Corona, tegner af Poul M. Volther (måske i kombination med øllen og en bog af Marquez).

Corona lyder bare ikke særligt farligt! Selve navnet er også blidt og faktisk smukt med sit begyndelsesbogstav C og mange vokaler, og os, der var unge i 90’erne, har da også mange gange festet til netop Coronas hit: Rhytm of the night.

Øl, dansk design og 90’er musik: What’s not to love.

Den mere tekniske betegnelse for gruppen af virus, COVID-19, hjælper os heller ikke. Det lyder som en harmløs konference eller sportsbegivenhed, hvor vi hepper på hinanden og drikker fadøl.

Med hjælp fra HIV og malaria

Anden udfordring er, at Corona er blevet formidlet som en influenza-virus, hvilket det jo også er, men influenza lyder bare virkelig ufarligt. Ordet epidemi hjælper os lidt på vej mod håbet om at vække vores forståelse af sygdommens alvor, men de egentlige hjælpere er nok HIV og malaria, som er de to sygdomme, hvis medicin, man henter hjælp fra i kuren mod Corona. Fy for fanden! Hvis Corona bliver set i sammenhæng med HIV eller malaria, så er det sgu nok alvorligt! Det er nemlig sådan, at ord i sætninger smitter hinanden, og hvis et ord som Corona bliver set i sammenhæng med HIV (noget, alle børn af 80’erne blev paniske (paranoide) angste over at få (også selvom vi var 6 og ikke dyrkede sex), forstår vi situationens alvor.

Hvis Corona i stedet havde heddet REX (som betyder konge og er afledt af ordet regere/styre) og var formidlet som den kinesiske flagermus-influenza, der kan slå folk ihjel, kunne det være, at færre sad på café i solskinnet og drak Corona, selvom myndighederne havde bedt dem om at blive hjemme.

 

Kilder: videnskab.dk, Wikipedia

VN:F [1.9.22_1171]
Vurdering: 0.0/5 (0 Stemmer i alt)
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *