Hvordan fik Amager øgenavnet Lorteøen?
Vores praktikant og cand.mag. i dansk og kommunikation, Henrik Skovgaard Larsen, blogger om korrektur, tekstforfatning og sit speciale: strategisk kommunikation
Mange har hørt eller brugt udtrykket Lorteøen i en kort vending om Amager, men ganske få ved, hvor udtrykket egentlig stammer fra. a1kommunikation har sat sig i det sproghistoriske hjørne og giver her baggrunden for det negativt ladede adjektiv, der har klæbet sig til hovedstadsøen i mere end ét århundrede.
Amager har udviklet sig over tid og bliver i dag ofte forbundet med stærke brands som DR’s hovedsæde, Otte-tallet af BIG, Den Blå Planet og Kastrup Søbad, men også den kilometerlange kunstige strandø, rekreative naturområder og ikke mindst Københavns Lufthavn, der er Danmarks største.
Derfor kan det være svært at vide præcis hvorfor, når nogen sætter prædikatet lorteøen på Amager.
Amager i et historisk perspektiv
Udtrykket lorteøen stammer tilbage til 1898, da man oprettede en rensestation på Amager til Københavns latrinspande. Herefter kørte hestevogne rundt i Københavns gader og samlede de fyldte latrinspande – med endestation på Amager. Deraf opstår udtrykket lorteøen, som har hængt fast hos de unge generationer frem til den dag i dag.
På midten af Amager blev der igennem 1900-tallet oprettet en del industrifabrikker eksempelvis en syrefabrik, en glasuldsfabrik og et glasværk, og fælles for dem alle var hårde arbejdsvilkår, som efterfølgende dannede grundlag for de følgende arbejdsgenerationer.
Metroen, BIG og Havhuset
Men meget har ændret sig i løbet af et århundrede, og de sidste årtier er det gået stærkt. I 90’erne og 00’erne fik amagerkanerne metrostationen, og villaerne steg i pris.
Arkitektonisk har BIG sat sig i front med sine to bygninger, Otte-tallet og en kommende skibakke på forbrændingsanlægget, mens Havhuset på 12 etager med 52 lejligheder, der står klar til indflytning i 2016, måske giver en forsmag på nye og anderledes højtragende byggeprojekter.
Diskursen har altid været brugt
Den øgenavnsfikserede diskurs har altid været brugt til at sætte grupperinger i kontekst gennem geografisk bosted. Foruden lorteøen kender vi alle sammen ’Det mørke Jylland’, Whiskybæltet og Stenbroen, så selv om amagerkanerne spår Amager til at være det nye Manhattan, kommer den negative diskurs nok aldrig helt til at forsvinde.
Hvordan fik Amager øgenavnet Lorteøen?,
Hvoraf kommer navnet kilometerbroen?
Er der en forklaring på det?
Venlig hilsen
Jytte Nordstedt
Hej Jytte
Tak for dit spørgsmål. Det er simpelt hen, fordi den oprindelig var næsten en kilometer lang, og mindre fartøjer lagde til for enden af broen. Den blev bygget i 1933 og ødelagt af frosten i 1981, men dog genopbygget igen. I 2005, da man grundlagde Amager Strandpark og bl.a. opførte hele den kunstige ø, blev broen forkortet, da man ønskede øen tættere mod land end for enden af kilometerbroen, og den blev altså placeret der, hvor en del af kilometerbroen lå. Navnet er dog bibeholdt.
Mange hilsner Christiane
Ved i hvad der var her på amager for 100 år siden?
Har brug for det i en dansk opgave. En elev fra 7 klasse
Hehe. Nej, desværre. 🙂 Men tak for dit spørgsmål.
I skriver: Og villaerne steg i pris. Det er dårligt udtrykt. Det har jo ingen betydning hvilke bygninger,
Det rigtige er: Og jorden steg i pris!
Tak. 🙂
Hvor kan man finde oplysninger om “Kilometerbroens” oprindelige længde?
Hej Michael
Tak for dit spørgsmål. 🙂 Det kan vi desværre ikke svare på …
Mange hilsner Christiane
Lorteøen blev brugt i trods af de indfødte amarkanere. Følelsen af at alle udenfor øen så ned på os, gjorde vi selv kaldte øen den for Lorteøen.
Det kan godt være det er en Lorteø, men det er vores Lorteø
Tak for en god kommentar. 🙂