Billede af ordet komma i nudansk ordbog

Skal der komma foran?

Nedenfor gennemgår vi kort, om der skal komma foran og, at, som, men og eller, som er de ord, der er mest tvivl om i forbindelse med kommateringen. Reglen er dog, at der altid skal komma foran, hvis der kommer en sætning efter – med undtagelse af men, hvor der altid skal sættes komma foran.

Skal der komma foran OG?

Der skal komma foran og, hvis der kommer en sætning efter. Det vil sige, at hvis der efter OG kommer et verbum og subjekt, skal der komma. Fx: Oftest blev jeg fortvivlet, når bussen allerede var kørt, og JEG SATTE mig derfor ned og røg en smøg. Der skal derimod ikke komma, hvis der ikke kommer en sætning efter. Fx: Jeg elsker både ost og rødvin.

Skal der komma foran AT?

Der skal komma foran at, hvis der kommer en sætning efter. Fx: Jeg elskede, at HAN altid LÆSTE højt for mig, inden jeg skulle sove. Der skal ikke komma foran at, hvis der ikke kommer en sætning efter, som typisk ses, hvis AT står foran et verbum i infinitiv. Fx Det var dejligt AT KØRE bil igen.

Skal der komma foran SOM?

Der skal komma foran som, hvis der kommer en sætning efter. Fx: Han lavede ofte bål i haven, SOM BRÆNDTE hele aftenen. Og der skal ikke komma foran som, hvis der ikke kommer en sætning efter. Fx Han grinte som en hest.

Skal der komma foran MEN?

Ja, der skal altid komma foran men. Ingen undtagelser.

Skal der komma foran ELLER?

Der skal komma foran eller, hvis der kommer en sætning efter. Fx Han ville ønske, han var i Indien, eller at HUN snart KOM hjem til ham. Der skal ikke komma foran eller, hvis der ikke kommer en sætning efter. Fx: Han var i tvivl, om han skulle se fodbold eller baseball.

Er du stadig i tvivl, anbefaler vi, at du tilmelder dig vores kommakursus, hvor du bl.a. lærer, hvad en sætning (hovedsætning og ledsætning) er, som er hele fundamentet i kommateringen.

VN:F [1.9.22_1171]
Vurdering: 4.0/5 (1 Stemme i alt)
Skal der komma foran?, 4.0 ud af 5 baseret på 1 rating
2 replies
  • Christiane Bjørn Weile
   Christiane Bjørn Weile says:

   Hvis du med pussy’s mener det sejeste organ, der er med til at skabe liv og gøre kvinder til kvinder, så har du helt ret, så er komma for pussy’s. 🙂 Men dicks er også velkomne.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Vurdering: 0.0/5 (0 Stemmer i alt)
   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *