Lækre hjemmesidetekster: Poesi i sproget
Vi skriver hjemmesidetekster for iværksættere og virksomheder som Kärcher, Coop, Folketinget og Pilgrim. Vi hjælper også gerne dig med sælgende hjemmesidetekster, der giver mere trafik. Eller du kan læse med herunder og få gode råd til, hvordan du selv skriver tekster, der sælger.
Selv om vi skriver konkrete tekster og tekster til virksomheder, er det vigtigt at få poesi ind i sproget, så læseren danser gennem teksten og føler sig underholdt. På den måde får vi lettere solgt vores budskab. Poesi betyder naturligvis ikke, at vores tekst skal fremstå som et digt, nej, det betyder simpelt hen, at teksten er godt komponeret – ligesom en fængende popsang.
Variér dine sætninger
Det er vigtigt, du varierer dine sætninger, så sproget ikke bliver monotont og kedeligt. Du skal variere:
- længden på sætningerne,
- de ord, du indleder sætningerne med, og
- sætningsopbygningen.
Et eksempel på en monoton tekst kunne være:
HAN VILLE LÆRE AT SKRIVE
Han ville gerne lære at skrive til nettet. Han vidste, at tekster er vigtige for salg og trafik. Han kunne godt skrive. Han skrev bare ikke gode tekster. Han havde svært ved at variere sit sprog. Han indledte næsten alle sætninger med ’han’. Hans sætninger havde næsten samme længde. Sætningerne var næsten bygget ens op med et subjekt (grundled) efterfulgt af et verballed (udsagnsled). Han havde brug for nogle gode skriveråd.
Et eksempel på poetisk sprog er denne tekst, jeg skrev for Coop.dk, der bl.a. sælger cykler:
CYKLER
Danmark er en cykelnation. Vi cykler til og fra, frem og tilbage,
opad, nedad og alle vegne. Tager cyklen med på landevejen, i
toget, på ferie, med til fest – og forhåbentlig med hjem igen.
Vi husker med kærlighed vores første cykel, fornemmer stoltheden,
da støttehjulene blev skruet af, og mærker ærgrelsen,
da cyklen blev stjålet, igen og måske igen. Men alt i alt føler vi
lykke over alle de oplevelser, vi har haft – på kun to hjul.
Her på siden har vi cykler til børn, damer og herrer – til jer, der
cykler meget, og jer, der cykler lidt. Mountainbikes til de aktive,
ladcykler til de praktiske og elcykler til de smarte. Og så er der
selvfølgelig citybikes til jer, der cykler til og fra.
Vores cykler er i høj kvalitet, og vores egne mærker er testet fra pedal til sadel,
for kun det bedste er godt nok til jer, der elsker cykler.
Sætninger er som musik. Forskellige toner og en god rytme med varierende elementer er nøglen.
Leg med billederne
En anden måde at skabe poesi i sproget på er ved at lege med sproglige billeder. Fx kender de fleste af os udtrykket fra top til tå, som betyder, at man har fået det hele med. Forestiller du dig, at noget er testet fra top til tå, kunne du i en tekst om produkter til børn fx skrive: ”Produkterne er testet fra hårspids til storetå.” Det skaber variation i sproget og understreger, at vi har at gøre med produkter til de små, og det leger med det sproglige billede, så læseren måske får et smil på læben.
Et andet eksempel kunne være, at du skal skrive en tekst om korrekt pleje af en græsplæne. De fleste af os kender til vendingen: Græsset er grønnere på den anden side af hegnet. En sådan vending kunne vi tviste og lege med: ”Her får du tips til, hvordan græsset kan blive grønnere på din side af hegnet.”
At lege med billeder er ikke kun med til at skabe variation og gøre sproget spændende at læse. Det kan også understrege, hvem du taler til, altså hvem din målgruppe er, for du kan bruge en jargon, humor eller indforståede kommentarer, som din målgruppe kender og sætter pris på. Det gør Oddset i deres reklamer ”Der er så meget, kvinder ikke forstår”, hvor man fx ser en kvinde overhøre sportsudtrykket ’han bliver stemplet lige midt på låret’, hvorefter hun forestiller sig en fodboldspiller, der bliver stemplet på låret af dommeren med et gammeldags, klassisk sværtestempel.
Sidst er leg med billeder med til at give en tekst humor, og hvem vil ikke gerne more sig?
Brug sproglige billeder, og leg med vendinger og udtryk, din målgruppe kender.
Ord kan også løbe, hoppe og danse
Det dejlige ved sproget er, at det tillader alt. Du kan skabe alt. Det er ikke kun forbeholdt mennesker at bevæge sig. Alt kan bevæge sig. En boligindretning kan fx være krydret med godt design. Eller et julemåltid kan hoppe ind i ovnen, hvis de ovne, du sælger, er så gode, at maden gladeligt hopper ind og lægger sig parat (så længe den altså ikke får lyst til at hoppe ud igen …).
Sproget tillader alt. Vær kreativ.
Måske for poetisk for søgemaskinerne?
Nok har jeg lige konkluderet, at poesi i sproget er godt, men på nettet må vores poetiske trang endelig ikke løbe af med os. Søgemaskinernes botter kan nemlig ikke forstå de samme sproglige billeder, som vi kan.
Det er som sagt vigtigt at nævne de produkter, du sælger, og sælger du fx cykler, skal ordet cykler nævnes i menuen, i dine overskrifter og i dine underoverskrifter – uden at du selvfølgelig driver rovdrift på ordet og trætter læseren. Sælger du gamle, brugte cykler, kunne det måske være sjovt at kalde dem for havelåger – for det er jo netop det, en gammel, brugt cykel hedder i folkemunde.
Problemet er bare, at en søgemaskine taler et lidt mere konkret sprog end os. Vi ved godt, at en havelåge både kan være lavet af træ og sidde i et stakit som indgang til vores have, men også være en gammel, rusten cykel. Men det ved søgemaskinerne bare ikke (endnu).
Er du i tvivl om, hvorvidt sproget er for poetisk, kan du altid ’spørge’ Fru Søge (min historie om bibliotekaren, der er en analogi på Google). Hvis du stod foran hende og efterspurgte en bog om cykler, ville hun aldrig vise dig dén, der hedder ”Havelåger”, for hun ville netop tro, de sad i et stakit. En søgning på havelåger på nettet viser også kun dem i stakittet.
Du skal naturligvis og tænke på din målgruppe i forbindelse med poetiske tekster. Skriver du en teknisk tekst til kaptajner om navigationsudstyr til broer på færger, skal du selvfølgelig ikke fylde den med sproglige billeder, analogier og poesi. Der må sproget godt være helt konkret og bære præg af logosappellen.
Vær aldrig så poetisk, at du kalder dine nøgleord noget andet.
Flere gode råd til lækre hjemmesidetekster?
# 1: Byg din tekst op med lækre overskrifter og punktopstillinger.
# 2: Aktivér din læser
# 3: Skriv direkte til læseren
# 4: Poesi i sproget
# 5: Skriv konkret
# 6: Skriv let
# 7: Skriv positivt
# 8: Læs korrektur
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!